Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Słodkości na bożonarodzeniowym drzewku

Słodkie ozdoby choinkowe

Choinka jest niewątpliwie jednym z najważniejszych symboli świąt Bożego Narodzenia – kojarzona jest z nimi niemalże na równi z Mikołajem, który przynosi prezenty (szczególnie typowe jest to dla dzieci, dorośli bowiem więcej dostrzegają w tym wartości duchowych, religijnych, rodzinnych itp.).

Jak przystroić choinkę, by wyglądała ona olśniewająco, ocieplała wnętrze, dawała podświadome poczucie bezpieczeństwa, spokoju i radości? Oczywiście – wiele rodzin przechowuje te same ozdoby, które co roku wyjmowane są z pudeł i wywieszane na bożonarodzeniowym drzewku. Są to elementy trwałe, takie jak łańcuchy, girlandy, kokardki, światełka, tzw. włosy anielskie, a także „względnie trwałe”, do jakich zalicza się m.in. aniołki z wikliny lub gipsu albo innego tworzywa, a także bombki (te rodzaje ozdób mogą służyć latami, ale niekoniecznie, gdyż łatwo się tłuką i rozbijają).

Zdecydowanie – niestety – w zapomnienie odchodzą powoli ozdoby choinkowe wykonane własnoręcznie. Niegdyś preferowano tylko takie, wówczas rodzice wraz ze swymi pociechami wspólnie siadali do stołu i bawili we wszelkiego rodzaju wycinanki, figurki, koszyczki, do których wkładano słodycze, rodzynki, cukierki. Sprawiało im to mnóstwo frajdy, choinka taka wyglądała dużo bardziej oryginalnie oraz znakomicie pachniała. Oczywiście, nie wszyscy odeszli od tej formy dekorowania świątecznego drzewka, jednak w obecnych czasach jest to już raczej forma archaiczna.

Warto powrócić czasem do tradycji, wyważyć to, co przestarzałe oraz to, co nowe. Przesada w żadną stronę nie jest bowiem wskazana, podobnie jak zbytnia skromność, jak również „przerost formy nad treścią”, kiedy elementy zawieszone na choince do siebie nie przystają, jest ich zbyt dużo, drzewko sprawia wówczas wrażenie „przedobrzonego” i oczywiście nie prezentuje się dobrze.

Tradycja podpowiada nam czasem rozwiązania niezwykle proste i wyważone, łatwe do wykonania, a jednocześnie bardzo efektowne. Warto więc spróbować dodać coś od siebie, stworzyć „coś z niczego”, jak np. słodkie ozdoby choinkowe, które z pewnością zachwycą każdego, kto przekroczy próg naszego domu i zawiesi wzrok na świątecznym drzewku.

Pomysłem nie podrobienia są chociażby uwielbiane przez wszystkich pierniczki – suche bądź lukrowane, przyozdobione specjalnymi kolorowymi pisakami stosowanymi w gastronomii do dekorowania wypieków, mające fantazyjne kształty. Mogą przypominać one aniołki, gwiazdki, dzwoneczki, a może bałwanki, postaci ludzi lub kształty ulubionych zwierzątek. To zadanie, do którego chętnie włączą się wszystkie dzieci, dlatego będzie to znakomita zabawa dla całej rodziny. Zanim formy wsadzi się do piekarnika, dobrze jest wpierw wykonać na samej górze mały otworek, przez który później będzie możliwe przetknięcie wstążeczki lub drucika, aby następnie przymocować pierniczki do gałązek na choince.

Popularnością cieszą się także długie wiszące cukierki, które można kupić gotowe w sklepie lub samodzielnie wykonać do nich zawinięcie, wykorzystując do tego bibułkę, krepę, papier kolorowy, kredki, pisaki – czego tylko dusza zapragnie, a i co wyobraźnia nam podyktuje! Podobnie dzieje się z samodzielnie stworzonymi koszyczkami np. z tektury, do których można włożyć ulubione rodzynki, czekoladki, orzeszki lub inne słodkości o małej wadze (by nie przeciążyły koszyczka wiszącego na gałązce). Udanej zabawy!