Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dekoracyjne walory makaronu, ryżu i kaszy

Świąteczne ozdoby z makaronu, ryżu i kaszy

Nic nie sprawia tyle satysfakcji co możliwość samodzielnego stworzenia bożonarodzeniowych ozdób. I choć tyczy się to głównie dzieci, to jednak z pewnością i dorośli odnajdą się w tej roli znakomicie! Wystarczy tylko trochę pomysłowości, najprostsze rozwiązania nasuwają się przecież same podczas rozglądania się chociażby po regałach w naszej kuchni. To tam znaleźć można całe bogactwo różnych produktów, które nie tylko smakują pysznie, ale także mogą posłużyć jako dekoracja świąteczna!

Trudno sobie wyobrazić, by tak zwyczajne i prozaiczne produkty spożywcze jak chociażby ryż, makaron, kasza czy fasola mogły być wykorzystane do stworzenia czegoś absolutnie fantastycznego! Co jest do tego potrzebne? Na tekturowej podkładce należy wpierw odrysować pożądany kształt – np. choinki, bałwana, aniołka, dziecka, Jezusa, gwiazdki itd., a następnie go wyciąć. Później pozostaje już tylko posmarowanie tekturki klejem (najlepiej styropianowym) i pobawienie się barwami, formami – np. na korpus bałwana idealnie nadadzą się ziarenka ryżu, natomiast za guziki, kapelusz, oczy oraz buzię posłużyć może kolorowa kasza lub fasola. Całość może dopełnić jakaś barwna wstążka lub patyczek – wszystko w zależności od tego, czy ozdobę taką chcemy wetknąć np. w doniczkę czy też gdzieś zawiesić.

Podobnie rzecz ma się z aniołkami, na których wykonanie mogą się składać przeróżne rodzaje makaronu (świderki, kółeczka, cienkie, grube, zakręcone, niteczki etc.), z których można stworzyć np. włosy, kasza świetnie nada się np. na twarz, fasolka na oczy i buzię, natomiast ryż i inne sypkie produkty posłużą za odzienie – produkty te można ułożyć chaotycznie lub w porządku, równolegle do siebie, rzędami. Zdajmy się na naszą wyobraźnię!

Ważne jest w tym wszystkim to, by różnicować kolory, kształty, wykorzystać jak najwięcej materiałów, pobawić się tym, co jest dostępne w kuchni. Pamiętajmy, że całość powinna schnąć około doby, dlatego za wykonanie tego typu dekoracji zabierzmy się odpowiednio wcześniej – będzie się to wiązało z większą ilością wolnego czasu, a nie z „przedświąteczną gorączką”. Oczywiście ozdoby takie świetnie nadadzą się na prezent, dlatego można je owinąć celofanem, wówczas będą wyglądać naprawdę estetycznie. Nic bowiem nie cieszy tak bardzo jak podarunek wręczony prosto z serca!

Bardzo oryginalnym pomysłem, który zadowoli każdego, jest zabawić się w „renowatora” starych przedmiotów, takich jak np. zużyte bombki, które chciałoby się już jedynie wyrzucić i wymienić na nowe. Oczywiście, można je wymienić na nowe, ale wcale nie trzeba ich wyrzucać! Wystarczy rozsmarować na nich równomiernie klej i następnie ponaklejać ryż, kaszę, makaron, kukurydzę, fasolę, goździki, ziele angielskie i wszystko to, co suche i pięknie pachnie. Jeśli jeszcze bardziej chcemy coś zmienić, można całość potraktować jeszcze kolorowym sprayem lub farbą – wówczas bombka będzie nie do poznania!